ASKERİ ÖĞRENCİLER VE ERLER İÇİN İSTİNAF VEYA YARGITAY AŞAMASINDA KULLANILABİLECEK ÖRNEK KARAR

DİLAVER DERVİŞ

KARARIN KÜNYESİ

  • Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesi 07.09.2017 tarih ve 2016/14-2017/165 sayılı kararı
  • Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi 13.04.2018 tarih ve 2017/2131-2018/803 nolu onama kararı
  • Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2019/1937 karar no ve 2018/3136 esas nolu onama kararı

OLAYIN ÖZETİ

Mahkemelerin kabul ettiği somut olaya göre, 15 Temmuz 2016 tarihinde, İslahiye 106. Topçu Alay Komutanlığında da bir takım askeri hareketlilik yaşanmış, saat 23:04 sıralarında sistem üzerinden gelen “Harekât Yıldırım” kodlu sıkıyönetim direktifi konulu mesaj üzerine Kurmay Albay rütbesindeki Alay Komutanı T.Ç. emri ile aralarında kışladaki üst rütbeli personelin katılımı ile bir toplantı düzenlenmiş, söz konusu toplantıda T.Ç. mesaj içeriğini özetleyerek “yurtta sulh konseyinin yönetime el koyduğunu, saat 03:00 itibariyle sıkıyönetim ilan edileceğini, saat 06:00 itibariyle de sokağa çıkma yasağının başlayacağını ifade etmiştir. T.Ç. sıkıyönetim emri çerçevesinde polis ve jandarmanın kendi emrine katılacağını söyleyerek, bazı personeline emniyet müdürü ile Nurdağı ve İslahiye ilçe jandarma komutanlarını aramalarını ve emrine katılmasını söylemelerini emretmiş ve bu kapsamda başka emirlerde vererek toplantıyı sonlandırmıştır. Bu kapsamda bazı sanıklar, İslahiye Belediye Başkanını, İslahiye İlçe Emniyet Müdürünü, Nurdağı İlçe Jandarma Komutanını ve İslahiye İlçe Jandarma Komutanını arayarak alaya davet etmişlerdir. (T.Ç. savunmasında KOKDOT kapsamında bazı tedbirler aldığını ifade etmiş, diğer suçlamaları reddetmiştir)

ASKERİ ÖĞRENCİLER VE ERLERİN KIYASEN KULLANABİLECEĞİ BÖLÜM

Yukarıda bahsi geçen toplantı sonucunda Alay Komutanı emrine uyarak jandarma komutanlarından birini arayan, T.Ç. nin emirlerini ileten ve alaya davet eden üsteğmen M.B. için ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmiştir. Kanunsuz emir çerçevesinde eylem aşamasına geçmesine rağmen beraat eden M.B. nin beraat gerekçesi ‘sanığın düşük rütbeli olması, bilgi ve tecrübe yetersizliği, bayan olması ve darbe kastının bulunmaması’ gibi nedenlere dayandırılmış, sanığın TCK 30 uncu madde çerçevesinde hataya düştüğü kabul edilmiş ve sonrasında M.B. görevine iade edilmiştir. Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesinin bu kararı, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştır. Yargıtay’ca kesinleşen bu kararın istinaf veya Yargıtay aşamasında kıyasen kullanılması son derece faydalı olacaktır. Askeri öğrenciler ve erler, tatbikat veya terör saldırısı emriyle sahaya sürülmüş olması,  bilgi ve tecrübe düzeylerinin yetersizliği ve darbe kastının bulunmaması yönüyle kıyasen aynı durumdadır.

TEĞMEN VE ÜSTEĞMEN RÜTBESİNDE OLANLAR İÇİN DURUM NE?

Bu karar Teğmen veya Üsteğmen rütbesinde olup yargılananlar içinde emsal teşkil edecektir. Ancak mahkemeler bu rütbede bulunanların durumunu askeri öğrenci ve erlere göre farklı değerlendirebilir. Görevde geçirdikleri süre, yürüttüğü görevler gibi tecrübe ve bilgi düzeyinde farkındalık oluşturacak her olguya bakarak karar verebilirler. Yani durumu kararda belirtilen Üsteğmenle benzeşen Teğmen veya Üsteğmenlerin de bu kararı istinaf veya Yargıtay aşamasında kullanabileceği görüşündeyiz.

NE YAPMAK GEREKİYOR?

Öncelikle avukatınız aracılığıyla Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesi kaleminden yukarıda künyesi verilen bu kararı temin etmelisiniz.

İkinci olarak yukarıda künyesi verilen Yargıtay 16. Ceza Dairesi onama kararını Yargıtay web sitesinden veya avukatınız aracılığıyla kalemden temin etmelisiniz.

Son olarak bu kararları avukatınızın yazacağı dilekçe ekine koyarak ilave belge sunabilir veya başvuru aşamasında doğrudan kullanabilirsiniz.

Unutmayalım ki doğru yöntemlerle ve ısrarla hukukun kapısını çalarsak sonuç almamak için bir neden yok. “Ülkede hukuk kalmadı” gibi yargılarla ümidimizi kaybetmeyelim. Birbirimize ümit aşılayalım. 15 Temmuz sonrası görülen terör örgütü üyeliği davalarının yaklaşık yüzde 46’sı beraatla sonuçlanmış. Birçoğu da üst mahkemelerce bozulmuş veya bozulacak. Kabul ediyorum, hukukun siyasallaştığı bir dönem yaşıyoruz ama unutmayalım ki hâkim ve savcılarda insan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *